Brick-lunch: Ny rättspraxis gällande skadestånd enligt det indirekta besittningsskyddet
När ett hyresavtal sägs upp till hyrestidens utgång aktualiseras risken för skadestånd enligt det indirekta besittningsskyddet. Om uppsägningen avser villkorsändring, måste de hyresvillkor som hyresvärden begär för förlängning, vara ”skäliga”. I annat fall uppkommer skadeståndsskyldighet. Om hyresavtalet sägs upp för avflyttning i en ombyggnadssituation, uppkommer skadeståndsskyldighet om inte hyresvärden antingen erbjuder hyresgästen en ”godtagbar ersättningslokal” eller hyresvärden anses ha ”befogad anledning” för uppsägningen.
För att slippa obehagliga överraskningar bör hyresvärden bedöma risken för skadestånd innan uppsägningen. En svårighet vid riskbedömningen är att ”skäliga villkor”, ”godtagbar ersättningslokal” och ”befogad anledning” är relativa begrepp. En ytterligare svårighet är att tolkningen av begreppen ofta styrs av omständigheterna i det enskilda fallet. Möjligheterna till en bra riskbedömning ökar för den som har kunskap om den senaste rättspraxisen inom området.
Vid denna Brick-lunch går vi igenom fyra färska rättsfall gällande skadestånd enligt det indirekta besittningsskyddet. Det första rättsfallet gäller ”skäliga villkor”, bland annat om det är skäligt att begära tills vidareavtal med 9 månaders uppsägningstid i projektfastighet. Det andra rättsfallet gäller vad som krävs för att det ska föreligga ”befogad anledning” för uppsägning i en ombyggnadssituation. Det tredje rättsfallet gäller om en lokal i en annan handelsplats i en annan kommun/stadsdel kan anses utgöra ”godtagbar ersättningslokal”. Det fjärde rättsfallet gäller beräkning av skadeståndets storlek i en ersättningssituation. Vid lunchen kommer vi gå igenom de aktuella rättsfallen och ge våra rekommendationer/slutsatser utifrån avgörandena.
Deltagandet är kostnadsfritt, vänligen observera att antalet platser är begränsat. Lunchen kommer att hållas på vårt nya fina kontor på Regeringsgatan 48 i Stockholm.
Varmt välkommen med din anmälan!