Nyhetsrum

Hem / Nyheter / Publicerad vägledning från Upphandlingsmyndigheten

Publicerad vägledning från Upphandlingsmyndigheten

Här om dagen hörde en kvinna på en stor upphandlande myndighet av sig och konstaterade uppgivet ”ja, i dagsläget finns det ju inte ett enda av våra avtal som fungerar som de är avsedda att göra.” Det är uppenbarligen inte enkelt – varken för leverantörer eller upphandlande myndigheter att kryssa sig igenom alla de hinder och problem som covid-19-pandemin ställer till med. Hindren är av såväl praktisk, som av ekonomisk och juridisk natur.

I den kritiska och oförutsedda situation som råder i världen så måste flera av våra myndigheter agera snabbt och bara införskaffa det som krävs för att rädda liv och hälsa. Många gånger ser säkert myndigheterna inte någon annan utväg än att så fort som möjligt köpa det som krävs – eventuella sanktioner för övertramp av upphandlingsreglerna får hanteras senare. De allra flesta av oss medborgare är nog benägna att tycka att det är en rimlig strategi, givet det kritiska läget.

Det finns dock många upphandlade avtal som inte direkt avser anskaffningar som relaterar till liv och hälsa, men som ändå inte fungerar just nu. Det kan t.ex. vara olika typer av tjänsteleveranser som inte kan genomföras som avtalats pga. sjuk personal eller myndigheternas rekommendationer om distansering.

I upphandlingsregelverken finns det bestämmelser som anger i vilka situationer ett upphandlat avtal får ändras. Reglerna är inte helt lättillgängliga, så vi vill därför här tipsa er om den vägledning som Upphandlingsmyndigheten har publicerat, om ändring av avtal på grund av covid-19-pandemin.

Om ni behöver ändra ett avtal som omfattas av upphandlingsrätten så kan våra jurister med spetskompetens inom offentlig upphandling givetvis hjälpa er att bedöma de legala förutsättningarna för att genomföra den specifika ändringen, samt bistå er med att ta fram ett ändringsavtal.

Dela artikeln:
Senaste inlägg Visa alla