Nyhetsrum

Hem / Nyheter / Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen

I anledning av internationella kvinnodagen har vi låtit tre medarbetare på Brick Advokat svara på frågor om jämställdhet, var och en utifrån sitt perspektiv. Läs nedan vad Ronja Andrén (kontors- och resursansvarig), Jessica Ekmark (advokat och delägare) och Linnea Hjalmarsson (biträdande jurist) har att säga om bland annat rekrytering, branschutveckling och val av arbetsgivare.

 

 

Ronja, på Brick Advokat arbetar en övervägande andel kvinnor, vad tänker du om det?

Det är ingenting jag funderar över i vanliga fall, personerna som är här har ju valts utifrån sin kompetens och vi passar väldigt bra ihop som grupp. Det tycker jag är faktorer som man ska fokusera på vid rekrytering. Däremot händer det faktiskt att vi får positiva kommentarer om just andelen kvinnor från andra kollegor i branschen och från klienter. Det finns en medvetenhet om den här typen av frågor och det är viktigt för att kunna driva den generella utvecklingen i branschen framåt.

 

 

Jessica, du har erfarenhet av att arbeta både på byrå och bolag. Hur ser du på utvecklingen av jämställdhetsfrågor inom juristbranschen och vad är viktigt för dig i det avseendet?

Arbetet med att skapa förutsättningar för att öka antalet kvinnliga ledare måste drivas på högsta nivå. Genom att se till individen och skapa en arbetsmiljö som inte är styrd av gamla nedärvda värderingar och förutfattade meningar finns det mycket att vinna. Men det är faktiskt inte helt enkelt alla gånger, vi är nog alla påverkade av de ”osynliga” faktorerna så det krävs verkligen att alla arbetar aktivt med sina egna perspektiv. Jämställdhetsutvecklingen kommer inte förbättras av sig själv utan det krävs tydliga mål och framförallt ett nytänkande i branschen. Vanan att göra på samma sätt som man alltid gjort måste brytas. Exempel på åtgärder är att sätta upp konkreta mål på hur stor andel kvinnor byrån vill ha som delägare vid en viss tidpunkt, och att möta sina anställda med en tydlig dialog och förståelse kring deras nya livssituation efter en föräldraledighet.  Det finns också fler kvinnliga förebilder värda att lyfta fram. Jag tror även att klienter har en stor möjlighet att påverka utvecklingen genom att ställa krav på att byråerna klarar jämställdheten, och visar att värderingar och generell styrning har betydelse för det val som görs. Min uppfattning är att fler bolag efterfrågar jämställdhetsmål, vilket är glädjande. Jämställdhet innebär rättvisa och är för mig en självklar framgångsfaktor för en hållbar och lönsam utveckling.

 

 

Linnea, känner du igen dig i Jessicas beskrivning? Var jämställdhetsarbete en viktig fråga för dig när du var nyexaminerad och började jobba på byrå?

Ja, jag håller med om att det krävs ett aktivt jämställdhetsarbete och det var absolut en viktig fråga för mig. Jag tog examen våren efter metoo-rörelsen och de berättelser från branschkvinnor jag läste under metoo gjorde att jag var extra mån om att byrån jag började på skulle ta jämställdhetsarbetet på allvar. Det tycker jag att båda de byråer jag hittills varit på har gjort. Jessica Zetterquist (COO) har varit drivande i dessa frågor både på min tidigare byrå och nu på Brick och det känns skönt rent personligt att jag fått en start på arbetslivet efter examen där dessa frågor varit viktiga, då är det lättare att stå upp för dem själv också. Min positiva bild av hur de flesta ändå vill förändra branschen och göra den mer jämställd har även förstärkts av att jag sedan jag började på byrå haft så coola kvinnor runt mig som visat att man kan vara kvinna, mamma och delägare utan att någon del hamnar i kläm, det trodde jag nog inte riktigt på att man kunde innan.

 

Dela artikeln:
Senaste inlägg Visa alla